Taal groep 3
Op deze pagina kun je algemene taalspelletjes vinden om taal extra te oefenen op een speelse manier of algemene taalwerkboekjes. Op twee andere pagina's zijn de kernen van veilig leren lezen te vinden. Natuurlijk ook alles voor een letterfeest na kern 6.
Lees en wissel E3
Taalboekje eind groep 3
Een werkboekje om nog even wat te oefenen. Zelf woorden schrijven, verkleinwoorden, ei of ij, au of ou, d of t. Allerlei oefeningen en natuurlijk ook nakijkbladen toegevoegd. Je kunt het als boekje inzetten met een kant en klare kaft of je zet de werkbladen los in.
Tekenopdrachten in geheimschrift
Spelling oefenen!
Het gebeurt misschien wel dagelijks in je klas, spelling oefenen. Er zijn genoeg manieren om dit te oefenen. Dit is een actieve manier om te oefenen!
Ieder kind krijgt een losse letter of tweetekenklank om zijn nek te hangen. Een leerling of de leerkracht zegt een woord en dat moeten de juiste kinderen naar voren komen en zo het woord maken wat gezegd is. Geeft altijd een hele leuke energie! Ook leuk om te doen met ouders op bezoek.
Er zitten als extra twee activiteiten bijgevoegd. Tweetekenklanken en samengestelde woorden om te oefenen. Daarbij is precies aangegeven welke letters je nodig hebt en hoeveel keer. Ik weet uit ervaring dat het handig is om dit goed te regelen. Natuurlijk kun je nu ook andere woorden gaan oefenen.
Spelling oefenen wordt nu veel leuker!
Woordje veroveren.
Dit spelletje is ook wel bekend als landje veroveren met getallen. Je kunt het met twee of vier leerlingen spelen. Ieder heeft een eigen kleurtje. Ze gooien de dobbelsteen om de beurt. Je kijkt wat je gooit, welk type woordje hoort erbij en zet daar een streepje. Degene die het laatste streepje van het vakje zet, mag het vakje inkleuren. Degene met de meeste vakjes in zijn of haar kleur is de winnaar.
Woorden race.
Dit spelletje is een leuk tussendoorspelletje. De leerling moet zoveel mogelijk woordjes maken van de letters hierboven. De letters mogen onbeperkt gebruikt worden. Maar een woord bij fietstas met meer dan twee letters t kan bijvoorbeeld niet, want er zijn maar maar twee letters t.
Iedere letter heeft een waarde, dus het is stiekem ook nog naast taal een klein rekenlesje. Ieder woord moet worden opgeteld. Om alle eindgetallen op te tellen is misschien een rekenmachine wel handig.